Úvod
Máj

 Úspešné pokračovanie pátracej akcie na rieke Váh

     Výjazdová skupina ŠKZS Slovakia za pomoci špeciálne cvičeného psa na vyhľadávanie utopených osôb dňa 13.5.2013 pokračovala v pátraní po utopenej osobe na rieke Váh. Akcia prebiehala v súčinnosti príslušníkov polície a hasičskej stanice Šaľa. Počas 10km pátrania na vode špeciálne cvičený pes DNEPR dvakrát lokalizoval ľudský pach vo vode. Telo sa však opäť neustále pohybovalo. V poobedňajších hodinách pes opäť presne určil miesto vo vode, kde sa posádke člna podarilo utopenú osobu nájsť. Telo bolo zabezpečené proti odplávaniu a vytiahnuté na bezpečné miesto k brehu. Vo veci ďalej konali príslušníci polície (opoznávaním sa potvrdilo, že telo patrilo hľadanej nezvestnej osobe F.D. zo Šale). Spolupráca všetkých zložiek bola na veľmi dobrej úrovni.
     Pes DNEPR počas jedného týždňa dvakrát úspešne vypátral telá utopených osôb.

Fotografie si môžete pozrieť tu.


Pátranie po utopenej osobe na rieke Váh

     ŠKZS Slovakia na základe požiadavky z OR PZ Šaľa dňa 10.5.2013 vykonala pátranie po utopenej osobe za pomoci špeciálne cvičeného psa. Pátranie prebiehalo v súčinnosti zložiek polície a hasičskej stanice Šaľa. Pátralo sa po 74 ročnom mužovi F.D., ktorý bol nezvestný od 5.5.2013.
     Prepátravalo sa koryto rieky Váhu pri Šali. Počas pátrania špeciálne cvičený pes označil jedno konkrétne miesto, avšak po opätovnom preverovaní tohto úseku pes už nepotvrdil prítomnosť ľudského pachu vo vode. Z toho vyplýva, že telo osoby sa v silnom spodnom prúde neustále pohybovalo.

Fotografie si môžete pozrieť tu.


Záchranári ŠKZS Slovakia našli telo utopenej osoby

     Záchranári ŠKZS Slovakia pátrali neustále 12 dní po utopenej osobe, ktorá sa utopila pri splavovaní Hrona v Kalnej nad Hronom. Dňa 9.5.2013 sa telo podarilo nájsť za pomoci špeciálne cvičeného psa na vyhľadávanie utopených osôb.
     Počas tohto dňa spolupracovali s príslušníkmi OR HaZZ Levice. Prehľadávali úsek rieky Hron medzi Želiezovcami a obcou Hronovce. Počas prepátravania týchto lokalít špeciálne cvičený pes Dnepr jednoznačne štekotom dal najavo, že v strede rieky medzi nánosmi a výhonkami stromov cíti ľudský pach. Toto miesto sa nachádzalo v katastrálnej časti obce Hronovce. Pes nielenže lokalizoval, ale presne určil aj miesto, kde sa utopená osoba nachádzala. V spolupráci s príslušníkmi OR HaZZ Levice toto telo sa podarilo zabezpečiť proti odplávaniu a následne vytiahnuť na bezpečné miesto k brehu. Na týchto miestach prúd rieky bol veľmi silný a nachádzali sa tam aj rôzne padnuté stromy a nánosy. Na miesto boli privolaní príslušníci polície, ktorí vo veci konali ďalej.

Fotografie si môžete pozrieť tu.


 Výjazdová skupina ŠKZS Slovakia, hasiči a policajti preverovali oznámenie svedka

     Operačné stredisko dňa 8.5.2013 OR HaZZ Levice oznámil a zároveň aj požiadal o súčinnosť pri pátraní po nezvestnej osobe, ktorá dňa 28.4.2013 nešťastnou náhodou pri splavovaní Hrona pri obci Kalná nad Hronom padla do rozbúrenej rieky. V oznámení bolo, že svedok videl plávať pod mostom v Želiezovciach pravdepodobne telo neznámej osoby, avšak osoba potvrdila aj následné ponorenie tela pod hladinu rieky. Členovia výjazdovej skupiny ŠKZS Slovakia v spolupráci s príslušníkmi OR HaZZ Levice a OO PZ Želiezovce na mieste monitorovali spomínaný úsek Hrona. V ten večer sa telo nepodarilo lokalizovať.

Fotografie si môžete pozrieť tu.


Pokračovanie v pátracej akcii

     Členovia výjazdovej skupiny ŠKZS Slovakia pokračovali v pátraní po utopenej osobe, ktorá sa utopila v Kalnej nad Hronom dňa 28.4.2013. Prehľadávali úseky Hrona, ktoré boli veľmi náročné, nakoľko sa nedalo na každom úseku použiť čln. V týchto miestach museli prehľadávať so svojími psami na oboch stranách brehu rieky Hron. Úseky boli také náročné, že niektoré časti sa dali len veľmi ťažko prekonať. V pátraní budú naďalej pokračovať aj nasledujúce dni.

Fotografie si môžete pozrieť tu.


 Tretí pracovný deň na FirEco - 4.5.2013

     Členovia ŠKZS Slovakia aj v tento deň plnili okrem úloh na FirEco aj monitorovanie terénu po prívalových dažďoch v okr. Levice. Členovia ŠKZS Slovakia priamo z Trenčína vykonávali výjazd na miesta, kde sa odohrávala mimoriadna udalosť. Voda a bahno narobili poriadné škody v oblastiach Šahy, Dolné a Horné Semerovce. V týchto lokalitách bolo potrebné vykonať monitorovanie terénu a pomoc RC lietadla.

Fotografie si môžete pozrieť tu.


Druhý pracovný deň na FirEco - 3.5.2013

     Tento deň bol veľmi bohatý na udalosti. Členovia ŠKZS Slovakia plnili viacero úloh. Okrem toho, že mali úlohu vykonávať sprievodný program, prezentovali činnosť ŠKZS Slovakia, dostali požiadavku o pokračovaní dohľadávania utopenej osoby pri Kalnej nad Hronom. Dvaja členovia aj so špeciálne cvičeným psom na vyhľadávanie utopených osôb sa presunuli do Kalnej nad Hronom. Ostatní členovia plnili úlohy na FirEco 2013. Členov ŠKZS Slovakia navštívili okrem iných aj dve významné osobnosti Ministerstva vnútra SR: Róbert Kaliňák - minister vnútra a Alexander Nejedlý - prezident Hasičského a záchranného zboru.

Fotografie si môžete pozrieť tu.


FirEco 2013

     Na základe pozvania Expo Center Trenčín aj v tomto roku členovia ŠKZS Slovakia sa zúčastnili výstavy FirEco 2013.
     Dňa 2.5.2013 ŠKZS Slovakia začala svoje pôsobenie na FirEco 2013 v Trenčíne, kde vykonávali odbornú spoluprácu formou sprievodného programu. ŠKZS Slovakia mala aj svoj stánok, kde prezentovala svoju činnosť. Už v priebehu 1. dňa aktívne vystupovala s kynologickými záchranárskymi ukážkami pre verejnosť a vykonávala odborné poradenstvo s prítomnými vystavovateľmi a s návštevníkmi.

Fotografie si môžete pozrieť tu.

 

Dôležité čísla


112
jednotné európske číslo tiesňového volania
150
hasiči a záchranári
155
záchranná zdravotná služba
158
polícia
159
mestská polícia
18 300
horská záchranná služba
18 155
letecká záchranná zdravotná služba
046/5421697
banská záchranná služba

Hlásenie porúch

0850 111 727
poruchová linka SPP
0800 111 567
poruchová linka ZSE
0800 159 000
poruchová linka SSE
0800 123 332
poruchová linka VSE
© 2024 www.rescueberek.sk

Template by

www.Ahadesign.eu
echo
FORPSI - sponzorovaný web

Webhosting sponzoruje FORPSI